U bent hier: Home / AANBOD / VOLWASSENEN / Examens

Examens

Algemeen:


Onze (dan) examens worden geregistreerd bij Aikido Kimusubi Netherlands, de organisatie waarmee we lid zijn van de HOMBU DOJO  in Japan. Dat houdt in dat onze examens direct erkend worden door de Hombu.

Per jaar worden er 2 keer examens afgenomen, zowel kyu- als danexamens, aan het begin van het jaar en halverwege het jaar .
Hoofddocent en voorzitter van de Technische Commissie, Henk van Duin (bijna 35 jaar aikido-ervaring  en 5de dan) heeft persoonlijke toestemming van de Hombu om tot  4de dan examens afnemen, zonder tussenkomst van enige andere organisatie. Voor meer info, klik hier. Meestal worden examens afgenomen in aanwezigheid van Michele Quaranta (6de dan), adviseur van onze Technische Commissie, waarin verder zitten: Marcel Kok en Jurjen van der Groep, beide 3de dan en ieder meer dan 15 jaar aikido ervaring. Daarnaast assisteren ook Ruben Kragt en Jurriaan Postema (beide 2 de dan en beide hebben ze de opleiding voor leraar B gevolgd.

Waarom examens?

Examens zijn overal een vast onderdeel van je aikidotraining. Aikido is geen wedstrijdsport en ook geen prestatiesport en mist dus de momenten waarop je a.h.w. getest wordt op je vaardigheid. Natuurlijk gebeurt dat wel tijdens de gewone trainingen, maar het is toch anders als er een speciaal moment voor is, met publiek en een examencommissie die toeschouwt en beoordeelt. Feitelijk kun  je het examineren en het behalen van een graad op twee manieren bekijken: 1) op het niveau van technische beheersing, efficiĆ«ntie, effectiviteit, weerbaarheid, aikido is echt zelfverdediging, en 2)  het 'mentale en emotionele' niveau waarop je dit alles kunt en doet: in aikido als "budo" gaat het immers met name over je innerlijke ontwikkeling: ben je gecenterd, in balans, wakker aanwezig, heb je een positieve, vreedzame energie, etc. Beide manieren zijn interessant en beiden hebben hun eigen waarde. 

marijkeexamen.jpgBeoefen je aikido als "budo", wat voor de meesten geldt, dan is het  ook nodig om naar beide aspecten te kijken, en dan vooral voor jezelf. Verder zijn graden niet meer dan een soort sticker, een label wat je ergens op plakt en als je goed om je heen kijkt lijkt dat volstrekt willekeurig te gebeuren, gezien het grote verschil in nivo tussen mensen met een gelijke band/graad bij de diverse scholen en bonden, en dat geldt zelfs voor de dangraden en zelfs voor de vele sensei 's, die er rondlopen. 

Het belangrijkste van een examen is te ervaren hoe je onder druk reageert: kun je bij jezelf blijven, een zekere rust bewaren, adequaat reageren op je omgeving (aanvallers), kun je de aiki-spirit vasthouden of val je terug op brute weerbaarheid, blijf je werken met kokyo of ga je buitensporig veel spierkracht gebruiken, ben je op het effect, de prestatie gericht of op de weg, etc. Een heel flitsend, strak examen, waar alles vlekkeloos verloopt, zegt niet direct iets over dit alles. Examens zijn dus ook en vooral bedoeld als (eigen) leermoment.

Wanneer?

Internationaal worden er verschillende schema's gehanteerd voor het aantal maanden die je ongeveer nodig hebt om je voor te bereiden voor je eerstvolgende examen, wat ook afhankelijk van hoe vaak je traint.  We houden ons min of meer aan de richtlijnen die Michele Quaranta (6de dan), als onze Technische adviseur, ook hanteert in zijn dojo en in zijn organisatie in Zwitserland en in TjechiĆ«, met wie we samenwerken. Het wijkt niet veel af van wat andere scholen in Nederland of bijvoorbeeld ook de Hombu in Japan, hanteren. 

Dat komt er dus op neer dat je  1 x per jaar examen kan doen afhankelijk van de intensiteit waarmee je traint (1x, 2x of meer x) en de graad waarvoor je opgaat. Een hogere graad vraagt meer intensiteit van  trainen en er zit vaak een langere tijd tussen de examens. Maar de een is niet de ander, dus kijken we vooral waar jij staat en waar jij aan toe bent. Examen doe je gewoonlijk dus minstens 1x per jaar, maar kan ook via een speciale aanvraag of op voordracht van de leraar laten plaatsvinden. 

Kosten:

Examenkosten zijn 17,50 euro voor studenten en U-pas en 25 euro voor gewone leden. Bij de kinderen en jongeren is het examengeld geregeld in de contributie aan de vereniging. 

 

Zie ook: examens februari 2015

 

examen marcel
examen mark
jurjen
gehaald!
P2041274-1.jpg VOR_8700.JPG