U bent hier: Home / AANBOD / AIKI-FIT / ervaringen deelnemers

ervaringen deelnemers

 • Henk heeft aan mijn zoon Aikidolessen gegeven. Daardoor kwam ik in aanraking met deze vorm van training voor je lichaam.  Een paar jaren later ben ik met de cursus Aiki-fit (toen nog "leven in je lijf") begonnen. Onbewust bouw ik spanningen op. Tijdens de les kom ik die “ gespannenheid “ tegen. Door de opbouw van de les en de deskundige begeleiding wordt alles in mijn lijf losser. De les vraagt van mij wel intense concentratie . Na de les ben ik dan helemaal leeg .Dit is een fijn gevoel. Ik voel me dan ook de rest van de week goed.
  Ruth

 • Ik doe al een jaar of zeven aan Aiki-fit. Aikido vond ik prachtig, maar was me net te heftig. Aiki-fit is precies wat mijn lijf nodig heeft. Alle spieren komen aan de beurt, rekken en strekken, gronden, soepel blijven door het wekelijkse onderhoud. De op aikido gebaseerde oefeningen geven me het gevoel toch een beetje met Aikido bezig te zijn. Ook goed voor je coördinatie en om je hersenhelften stevig aan elkaar te knopen. En daarbij is het, zonder dat er veel gekletst wordt, gezellig en gemoedelijk. Mijn lijf vindt het fijn! 
  Coja

 • Mijn eerste kennismaking met aikido was via de lessen ‘Leven in je lijf’ (of ‘Aikido voor 40+’). Ik stuitte op de lessen toen ik op zoek was naar een sport zonder competitie-element. Voor mij als beginner was de les erg prettig. Hij had een rustige opbouw met een meditatie aan het begin en vervolgens ademhalingstechnieken en een warming up met stretchen,  draaien en roltechnieken. Nooit gedacht dat ik na mijn vijftigste nog makkelijk een serie koprollen zou maken. Zelfs vanuit stand, voorover èn achterover.
   Als afwisseling van mijn werk, dat zich vooral achter een beeldscherm en in vergaderruimtes afspeelt, is de aiki-fit-training ideaal. Na anderhalf uur les ben ik lichamelijk moe maar kantoorsleur en -inspanning zijn ver weg.
  Dick

 • Mijn naam is Douwe en ik was 60 jaar toen ik Henk belde om te vragen of dat ik op mijn leeftijd nog wel Aikido kon gaan doen. Het contact door de telefoon en de uitleg daarbij, trokken mij over de streep. Ik ben begonnen met aikido 40 + (nu Aiki-Fit)  dat heb ik 1 ½ jaar gedaan. Het beviel me vanaf dag 1 meteen! Belangrijk blijft te allen tijde de leraar: Henk geeft prettig les, is ontspannen, dynamisch, legt goed uit, maar bovenal werkt blessure vermijdend. Hij legt altijd heel goed uit wat de juiste techniek is en ook hoe je het vooral niet moet doen. Daardoor ben ik minder angstig voor blessures. Het advies "doe het in je eigen tempo en smokkelen mag" zorgt ervoor dat er een fijne les ontstaat. In samenspraak met Henk ben ik me meer op het martiale gaan toeleggen en volg nu reguliere aikidolessen voor volwassenen. Ook daar gelden deze regels.
  Inmiddels heb ik alweer meer dan 1 ½ jaar echte aikido lessen en ik doe het nog steeds met veel plezier. Ook word ik me steeds meer bewust van wat voor baat ik heb bij de rol van Uke (degene die aanvalt en vervolgens in een greep naar de grond wordt gebracht). Als oudere word je voorzichtig, voel je je onzeker, soms ook bang. Door de rol van Uke raak je vertrouwd met vallen en ik ervaar dat als heel belangrijk. Ook de oefeningen die vooraf gaan aan een les zorgen ervoor dat je sterker en soepeler wordt. De reden voor mij om voor aikido te kiezen, is de mentale en fysieke weerbaarheid van deze sport en wat mij al eerder fascineerde: het conflict vermijdende aspect dat er deel van uitmaakt. 
  Voor mij is Aikido belangrijk: niet om jong te blijven, maar om goed oud te worden.