U bent hier: Home / AANBOD / JEUGD / kinderen t-m 12

info kinderen t/m 12


kinderaikido worp

Info over jongeren: klik hier

Wat is aikido?

Aikido als zelfverdediging betekent dat je vooral meebeweegt en gebruik maakt van de kracht van je tegenstander (in aikido noemen we dat 'partner'). Je verstoort de balans van je partner en brengt hem naar de grond.Het karakter "ai" betekent vreedzaam, dus gaat het er om 'een gevecht' zo op te lossen dat er geen verliezer is: je houdt je zelf heel maar ook de ander.  Om die reden zijn er in Aikido geen wedstrijden, dus geen punten te behalen en gaat het er dus niet om "koste wat kost" neer te krijgen. We gebruiken echt alleen maar de kracht en snelheid van de aanvaller, dus passen we geen trappen of stoten toe, en klemmen worden ingezet om de ander te immobiliseren, niet om pijn te doen. Maar vergis je niet: aikido is beslist niet 'soft'!

DSC03960.JPG

 

DSC03964.JPG

 

DSC04014.JPG

Hoe leren we kinderen dit?

Bij kinderaikido is de aanpak tegelijk speels en serieus van opzet.  Belangrijk vinden we dat er met veel plezier geleerd wordt en dat de sfeer op de mat positief en constructief  is. Bij aikido leren ze hun energie en hun kracht gericht te gebruiken dmv van bepaalde vormen (oefeningen / technieken). Meer dan bij Judo is het rollen en valbreken erg belangrijk en daarom besteden we dan ook veel aandacht aan souplesse, alertheid, veerkracht. Het woordje "do" betekent o.a. discipline, dus gelden er op de mat bepaalde regels m.b.t. kleding, gedrag. Maar niet 'regels om de regels', belangrijker is dat een kind leert waarom de regels er zijn en dat dit te maken heeft met aandacht, toewijding, respect voor jezelf en voor de ander.

vrijevaloveriemand.JPG

 

Falk1.JPG

 

DSC04114.JPG

 

En wat leren ze dan?

* op de grond: rollen, valbreken, grondingsoefeningen (aandacht naar benen,voeten en grond). Ze leren nieuwe reflexen aan, worden krachtiger en soepeler.
* en staand: vloeiend en stevig bewegen, en vanuit hun lichaamscentrum ('hara'). In Aikido zijn de bewegingen heel organisch en van een een natuurlijke eenvoud. 
* afweren van een aanval (haren trekken, pakken van hand of arm, een slag, etc). Ze leren naast meebewegen ook tegen een stootje te kunnen. Ze leren zich verdedigen zonder terug te vechten
het doseren van je kracht (ademkracht ipv brute kracht), leren meebewegen met de ander, zorgen voor je eigen veiligheid en die van een ander.
* uiteraard ook losmaak oefeningen / stretching (verbazingwekkend hoe stijf veel kinderen reeds zijn vanaf 5, 6 jaar) en ademhalingsoefeningen.
* geduld, concentratie, zelfbeheersing en samenspel, doorzettingsvermogen, respect/mededogen (voor je partner)

alle leeftijden samen  ma & wo 3de groep 

Maar je weet pas echt wat kinderaikido is, door te komen kijken en je kind  te laten meedoen.

(of zelf eens een lesje mee te doen, samen met je kind of bij de volwassenen op maandag en donderdag.....)

Jullie zijn van harte welkom!

Tot ziens.

 Henk van Duin