U bent hier: Home / WAT IS AIKIDO? / Examens en graduering

Examens en graduering


Algemeen:

Onze examens worden geregistreerd bij Aikido Kimusubi Netherlands, de organisatie waarmee we lid zijn van de HOMBU DOJO  in Japan. Dat houdt in dat onze examens direct erkend worden door de Hombu.

Per jaar worden er 2 keer examens afgenomen, zowel kyu-als danexamens, aan het begin van het jaar en halverwege het jaar. Hoofddocent Henk van Duin (35 jaar aikido-ervaring  en 6de dan) kan tot 4de dan examens afnemen. Meestal worden examens afgenomen in aanwezigheid van Michele Quaranta shihan, adviseur van onze Examen-commissie, waarin verder zitten:Marcel Kok en Jurjen van der Groep, beide 4de dan, en ieder meer dan 15 jaar aikido ervaring. Verder assisteren Ruben Kragt en Jurriaan Postema (beide 2 de dan) bij het examineren.

Waarom?

Examens zijn overal een vast onderdeel van je aikido-training. Aikido is geen wedstrijdsport en ook geen prestatiesport en mist dus de momenten waarop je a.h.w. getest wordt op je vaardigheid. Natuurlijk gebeurt dat wel tijdens de gewone trainingen, maar het is toch anders als er een speciaal moment voor is, met publiek en een examencommissie die toeschouwt en beoordeelt. Je kunt het examineren en het behalen van een graad op twee manieren bekijken: 1) vanuit het perspectief van technische beheersing, efficiĆ«ntie, effectiviteit, weerbaarheid, aikido is immers zelfverdediging, en 2) het perspectief van  aikido als "budo" waarbij het gaat over je innerlijke ontwikkeling: ben je gecenterd, in balans, wakker aanwezig, heb je een positieve, vreedzame energie, etc. Beide invalshoeken zijn interessant en beiden hebben hun eigen waarde. 

marijkeexamen.jpgBeoefen je aikido als "budo" dan zijn beide perspectieven op het examen vooral voor jezelf belangrijk.  Verder zijn examens en graden slechts een momentopname en niet meer dan een label. Er is dan ook veel willekeur gezien het grote verschil in nivo tussen mensen met een gelijke graad bij de diverse scholen en bonden, en dat geldt misschien nog wel meer voor dangraden en zelfs voor de vele sensei 's, die er rondlopen. Voor de leek is het kaf onder het koren moeilijk te scheiden.

Het belangrijkste van een examen is te ervaren hoe je onder druk reageert: kun je bij jezelf blijven, een zekere rust bewaren, adequaat reageren op je omgeving (aanvallers), kun je de aiki-spirit vasthouden of val je terug op brute weerbaarheid, blijf je werken met kokyo of ga je buitensporig veel spierkracht gebruiken, ben je op het effect, de prestatie gericht of op de weg, etc. Een heel flitsend, strak examen, waar alles vlekkeloos verloopt, zegt niets over dit alles. Examens zijn dus ook en vooral bedoeld als een belangrijk leermoment voor jezelf.

Wanneer?

We hanteren niet een strikt systeem van aantal dagen voor examen en duur van je training (dus hoelang je al bezig bent met aikido) maar grofweg hanteren we wel als richtlijn de voorwaarden die Michele Quaranta shihan, als onze Technische adviseur, ook hanteert in zijn dojo en organisatie in Basel, Zwitserland. Het wijkt niet veel af van wat andere scholen in Nederland of bijvoorbeeld ook de Hombu in Japan, hanteren. Dat komt er op neer dat je plm. 1 Ć” 2 x per jaar examen kan doen afhankelijk van de intensiteit waarmee je traint (1x, 2x of meer x) en de graad waarvoor je opgaat. Een hogere graad vraagt meer intensiteit van  trainen en er zit vaak een langere tijd tussen de examens. Maar de een is niet de ander, dus kijken we vooral waar jij staat en waar jij aan toe bent. Examen doe je gewoonlijk dus minstens 1x per jaar, maar kan ook langer duren of korter,  en via een speciale aanvraag of op voordracht van de leraar plaatsvinden. 

Kosten:

Examenkosten zijn 17,50 euro voor studenten en U-pas en 25 euro voor gewone leden. Bij de kinderen en jongeren is het examengeld geregeld in de contributie aan de vereniging.  

examen marcel
3de dan examen van Marcel Kok in Basel, Zwisterland
jurjen
Jurjen en Marcel is actie tijdens voorbereidingen van hun 3de dan examen
examen mark
Mark Stokmans tijdens 3de dan examen
 annika en ruben examen 2
Annika Weijers tijdens 1ste dan examen
gehaald!
Luisteren (...) naar uitslag van de kyu examens
P2041274-1.jpg
Diploma overhandiging bij kinderaikdio