U bent hier: Home / WAT IS AIKIDO? / Onze stijl van aikido / Over de grondlegger Morihei Ueshiba sensei

Over de grondlegger Morihei Ueshiba sensei

4.gifDe grondlegger van Aikido Morihei Ueshiba was een spiritueel mens en krijgskunstenaar. Zijn studie -door beoefening- van verschillende krijgskunsten, religieuze inslag en levenservaring hebben tot de ontwikkeling van Aikido geleid. Werkelijk een vrije en creatieve geest en inspirerend mens. Daarmee heeft hij voor Budo een zuivere vorm gecreëerd. Dit woord wordt veelal gebruikt als verzamelnaam voor allerlei gevechtskunsten. De eigenlijke betekenis van Budo is "de Weg van het stoppen van de speer". Ofwel Budo als Weg van de Vrede.  Het begrip heeft Budo dus een diepere betekenis: het gebruik van een gevechtskunst als manier om jezelf als mens te ontwikkelen. Morihei Ueshiba heeft  aikido duidelijk zo bedoeld.
Toch is Aikido niet 'soft' of zweverig, en geen 'dans'. Met Aikido maak je een krachtig statement: je controleert het conflict zonder machtsvertoon. Je laat de ander 'heel' en geeft die een nieuwe kans om met jou mee te gaan. In feite stap je steeds uit het conflict door op een andere manier weerstand te bieden dan je tegenstander verwacht. Je laat je niet verleiden tot een 'gevecht': je wordt geen tegenstander en je ziet de ander niet als tegenstander.

5

 

Aikido is dus voor Morihei Ueshiba de ultieme vorm van Budo, omdat het gericht is op harmonie tussen conflicterende krachten met een minimum aan fysiek geweld. De juiste intentie is de ‘aiki-spirit'. Het karakter 'Ai' betekent naast ‘harmonie’ óók ‘liefde’. De geest waarin Aikido wordt beoefend is dan ook bepalend voor de uiteindelijke vorm. Tegelijk liet O sensei iedereen vrij om Aikido op hun eigen manier te beoefenen en legde hij zijn spirituele weg aan niemand op. Er zijn dan ook vele leerlingen geweest die de spirituele dimensie links lieten liggen en zich hoofdzakelijk op het fysieke aspect van aikido toelegden. Dit heeft er uiteindelijke mede toe geleid dat je behalve veel diverse stromingen/ scholen, ook heel veel verschillende leraren hebt. Hard, zacht, bruut, week, heel eigen en authentiek, of zogenaamde kopieën van anderen, sommigen meer strijdlustig en anderen meer gericht op gezondheid of beweging, etc. Dat geldt ook binnen de Aikikai-lijn die wij volgen. 

7
Ueshiba Morihei - O'sensei
Ikeda nikyo.jpg
Ikeda Masatomi shihan
irimi nage.jpg
Michele Quaranta shihan
shihinage controle.JPG
Henk van Duin sensei