U bent hier: Home / WAT IS AIKIDO? / Onze stijl van aikido / Ikeda Masatomi shihan

Ikeda Masatomi shihan

Ikeda Masatomi shihan (7de dan)

Ikeda seiza

 

Sanshinkai- aikido

De lijn die in onze dojo gevolgd wordt is die van Ikeda Masatomi Sensei (7e dan en Hombu shihan). HIj noemde zijn aikido "sanshinkai-aikido".
Wat mij aanspreekt in zijn stijl is  dat het martiale (zelfverdedigings-)aspect voluit gecombineerd wordt met een zuivere aiki-intentie. Zijn Aikido is realistisch: je leert je verdedigen tegen reëel fysieke bedreigingen. Van uke (de aanvaller) wordt dan ook gevraagd dat hij blijft aanvallen en niet halverwege de techniek stilvalt en zich maar 'laat werpen of klemmen'. Uke is geen marionet of 'slachtoffer'. Natuurlijk is er een kader van afspraken van wat mag en niet mag, net zoals bij judo, boksen, etc. Kenmerkend is het zuiver defensieve maar desalnietemin stevige karakter. Het minimum aan geweld is een absolute voorwaarde waaraan slechts voldaan kan worden als jij je laat leiden door de juiste ‘aiki’-spirit. Dat is voor beide partijen hard werken en vereist een scherpe aandacht, goede timing, krachtige souplesse, maar vooral een rustige geest (‘mushin’).

Daarbij heeft Ikeda sensei verschillende aikidostijlen weer ondergebracht in een systeem waarin die verschillen een logische plek krijgen. Worden bij sommige stijlen bepaalde vormen van technieken uitgesloten, dan is dit bij Ikeda Sensei  nauwelijks het geval. Ze worden herleid tot een aantal basisprincipes volgens welke je technieken op verschillende manieren kunt uitvoeren. Deze principes hebben de namen van de basistechnieken: Ikkyo, Kote-geashi, Irimi-nage en Shiho-nage, ofwel: Hoog-laag, links-rechts, voor-achter en spiraal vorm. De vader en moeder van deze technieken zijn Tenchi-nage en Genkeikokyo. In elke techniek komen deze principes terug. En elke  techniek kan met een ander principe worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld kotegaeshi kan ook volgens het principe van irimi-nage worden uitgevoerd (voor - achter). Het is dus een heel open systeem, dat uitnodigt tot begrip van en voor andere stijlen en tot begrip van de technieken zelf.

Voor meer info , zie http://en.wikipedia.org/wiki/Masatomi_Ikeda 
Ikeda Masatomi Sensei demo
Ikeda Masatomi Sensei tijdens stage 
Ikeda Masatomi met Michele Quaranta als uke (20 jaar oude opnames)

Ikeda links.jpg
Ikeda nikyo.jpg
Ikeda op middelbare leeftijd (2)