U bent hier: Home / WAT IS AIKIDO? / Onze stijl van aikido / Visie van onze school op aikido

Visie van onze school op aikido

door Henk van Duin, 5de dan, oprichter en hoofddocent Aikidocentrum Utrecht


portret henk.jpgAikido is een rode draad in mijn leven, ik beoefen het sinds 1983. Voor mij persoonlijk geld dat ik het martiale voluit beleef in aikido en ik dus aikido in de eerste plaats train als gevechtskunst, en wel als een zeer bijzondere vanwege het aspect van 'geweldloosheid'.
Daarbij ben ik zeer fysiek ingesteld, beweeg graag en studeer/ onderzoek ook graag. Dus aikido is voor mij ook een zeer interessante bewegingsleer: hoe beweeg ik efficiënt en zodanig dat mijn lichaam krachtiger, soepeler en gezonder wordt en blijft. maar ook: hoe zorg ik voor veiligheid, waar sta ik het beste als verdediger én als aanvaller, hoe beweeg ik het beste mee zonder een marionet te worden, zonder dat aikido een stukje 'theater' wordt (kabuki-aikido). Etc. 
Ik ben een zoeker en een denker. Ik ondervraag, ben kritisch, niet snel tevreden, en heb gaandeweg geleerd steeds meer onbevangen te zijn, mijn oordeel op te schorten of helemaal los te laten. Mentaal ingesteld, heb ik geleerd steeds beter contact met mijn lijf te krijgen en met mijn gevoel. Aikido is voor mij 'gronding', contact met de aarde, met mijn lijf, in het hier-en-nu.
Door aikido is de leraar in mij aangesproken, en heb ik geleerd te geven, ‘Ja’ te zeggen. Op de mat is dat ‘Ja’ onvoorwaardelijk, in mijn dagelijkse leven steeds meer. Aikido betekent zorg voor mijn lichaam en mijn gezondheid, aikido heeft sterk bijgedragen aan mijn emotionele ontwikkeling,heeft mij opener gemaakt naar anderen toe, heeft mij geleerd in het dagelijkse leven minder maar vooral ook anders te vechten.

Mijn visie op aikido is dat het een onuitputtelijke bron van mogelijkheden is om jezelf fysiek en mentaal te oefenen en te ontwikkelen. Als je aikido op een vrijblijvende, recreatieve manier beoefent komt echter de ware betekenis niet goed tot zijn recht. Dat kan pas als je het woordje ‘Do’ serieus neemt en het dus als discipline ziet die een grote inzet van je vraagt en hard werken betekent.

Mijn visie op aikido wordt dus bepaald door mijn visie op het leven zelf. En die is spiritueel en is gevoed door verschillende wereldbeschouwelijke en religieuze stromingen. In het Leven heeft ieder zijn eigen Weg te gaan. Hoewel er mensen zijn die je daartoe kunnen inspireren of tot voorbeeld kunnen dienen, moet je die weg helemaal zelf vinden en ga je die alleen. En net als aikido is dat hard werken: het vraagt moed, studie, leegte en discipline. Aikido bied je een mogelijkheid, een kader om je eigen weg te gaan, jezelf te ontwikkelen, te zorgen voor een goede balans tussen lichaam en geest, en een goede balans tussen jou en de wereld om je heen. Of je die weg ook inslaat is aan jezelf. 

MIssie

Mijn missie als dojohouder is het doorgeven van aikido als middel om mensen te helpen meer in balans te komen met zichzelf en hun omgeving. Met aikido kies ik daarmee voor een martiale en dus fysieke invalshoek. Ik wil mensen helpen meer lichaamsbewustzijn te ontwikkelen, leren voelen hoe hun lichaam werkt, hoe het beweegt, wat het nodig heeft en hoe je er goed voor kunt zorgen dat je gezond blijft: sterker, soepeler, actiever en meer ontspannen. Naast het fysieke is ook het mentale en emotionele aspect belangrijk. Meditatie is daartoe een belangrijk middel. Met aikido kies ik juist ook voor het martiale: ik wil graag dat mensen zich onder mentale druk (stress) of fysieke bedreiging relatief ontspannen maar wel alert, efficiënt en effectief leren bewegen en verdedigen. De beoefening van aikido moet heilzaam/ helend (ai) zijn, reinigend (misogi) zodat je meer energie (ki) hebt en die beter leert gebruiken.

serie 1.JPG
serie 2.JPG
serie 3.JPG
serie 4.JPG 

* budogala in Galgewaard, Utrecht, 2005, klik hier