U bent hier: Home / WAT IS AIKIDO? / Wat is aikido?

Wat is aikido?

tanto 2Aikido is een Japanse gevechtskunst en bewegingsleer. Aikido is een zelfverdedigingskunst en geen vechtsport; het is zuiver defensief en kent dus geen aanvalstechnieken. Er is geen wedstrijdvorm en ieder competitie-element is zelfs afwezig. Aikido kent alleen klemmen, waardoor een tegenstander tijdelijk wordt geïmmobiliseerd, en worpen; in principe worden er geen slagen, stoten of trappen gebruikt. Doel van aikido is het bereiken van harmonie met je tegenstander en niet het toebrengen van lichamelijk letsel.

Maar vergis je niet: aikido is beslist niet soft of 'zoet', maar stevig en effectief. Vrede wil niet zeggen, over je heen laten lopen!

De effectiviteit van aikido berust niet op spierkracht maar op het optimale gebruik van de kracht en de beweging van de tegenstander. Het ontwikkelen van de juiste houding (fysiek én mentaal), van een efficiënte beweging vanuit je lichaamscentrum (hara), van snelheid, timing, en balans en van je innerlijke levenskracht (ki) is daarvoor essentieel. Verder zijn vooral de vloeiende en cirkelvormige bewegingen en de dynamiek kenmerkend voor aikido.

De natuurlijke eenvoud van aikido maakt dat het moeilijker is dan het er uitziet. Ook in die zin is het een echte discipline (do), een wilstraining waarbij het om een voortdurend aftasten van je eigen grenzen op het fysieke en mentale vlak gaat en het verleggen daarvan. Daarnaast is aikido ook letterlijk een kwestie van alsmaar vallen en opstaan en gewoon lekker trainen. Het is dus erg goed voor je lichamelijke conditie, souplesse en concentratie.

De filosofie van aikido:

Aikido is als ware budo de kunst van het niet-vechten, van geweldloosheid (vrede (ai)).  Als er al een gevecht geleverd wordt dan is dat vooral met je-zelf. Budo wordt meestal vertaald als krijgskunst, "the way of the warrior". En als zodanig als verzamelnaam voor allerlei gevechtskunsten. Maar meer juist is het budo te vertalen met "het stoppen van de speer". Met andere woorden, het stoppen van het geweld. Zo zag de grondlegger aikido zeker voor zich. Aikido betekent dus: er is geen weg naar vrede, vrede is de weg. De eerste stap op die weg ben je zelf. Door geweld met geweld te beantwoorden, versterk je dat wat je wilt bestrijden....je versterkt de geweldspiraal: geweld roept geweld op. Er is maar een antwoord op geweld, namelijk de weg (do) te gaan met een vreedzame (ai)  'spirit' (ki).

Aikido wordt in de praktijk vaak als gewone sport beoefend, recreatief, lekker bewegen en zweten, goed voor conditie en souplesse. Train je echter wat intensiever dan komt de interesse voor het budoaspect vaak vanzelf erbij. Als dojo stimuleren we de budo-gedachte.

Aikido is geschikt om door jong en oud, mannen en vrouwen gezamenlijk beoefend te worden. Iedereen traint uiteindelijk voor zichzelf, en dus naar eigen kunnen, op eigen tempo en niveau.

Voor een interview met henk en een video-impressie van de les, klik hier

yokomen irimi nage