U bent hier: Home / INTERVIEW MET HENK

INTERVIEW MET HENK

Interview over aikido en lessen


Tekst: Jeroen Sturing (1ste jaars student journalistiek)

 

UTRECHT – Sporten, niet alle studenten doen het. De sportredactie van deze prachtige site ziet dat natuurlijk graag veranderen. Daarom stellen we je elke week voor aan een sport die je niet al door en door kent van de televisie of andere media. Er zijn immers nog zoveel sporten die (media-)aandacht verdienen.

 

Deze week nemen we een kijkje in de dojo van Henk van Duin (Aikidocentrum Utrecht) en we vragen hem alles wat er te vragen valt over deze spreekwoordelijke vreemde eend in de bijt. Ook krijgen we een demonstratie waarvan we de beelden hebben.

 

Laten we bij het begin beginnen. Wat is Aikido?

“Aikido is een Japanse zelfverdedigingskunst. Het is echt zelfverdediging, geen vechtsport. Het is meer een kunst dan een sport, in de zin van leren verdedigen en leren bewegen. Alle bewegingen zijn ronde bewegingen en puur defensief, dat ga je zo ook zien.”

Waarin verschilt Aikido van de bekendere Japanse (vecht)sporten?

“In Aikido neutraliseer je eigenlijk de aanval van de ander, daarbij zorg je dat je heel blijft, je houdt ook de ander heel en hebt respect voor elkaar. Bij Jiujitsu en Karate is dit niet het geval. Judo is veel competitiever; Daar gaat het om winnen, hier niet. We spelen ook geen wedstrijden, omdat het geen spel is. Dat zijn de grootste verschillen. Het is één van de minst agressieve vechtsporten die er bestaat. “

Als je geen wedstrijden speelt, wat is dan het doel van deze sport dan wel kunst?

“Je leert je verdedigen tegen allerlei vormen van aanval; slagen, stoten, pakkingen en messen. We oefenen zelfs met zwaarden. Je leert bewegen, plaatsen, maar vooral ook waar jij veilig bent. Souplesse, ademkracht en conditie zijn daarin heel belangrijk.”

Souplesse, ademkracht, word je ook echt rustiger van het regelmatig beoefenen van Aikido?

“De meeste mensen krijgen inderdaad meer concentratie, ook op hun werk. Ze kijken anders tegen conflicten aan en zijn minder bang. Het is wel hard werken hoor, je moet niet in het artikel zetten dat het alleen maar ‘zen’ is, je lichaam wordt echt krachtiger en je leert jezelf beter te beschermen.”

Wat heb je studenten te bieden?

“We zijn de grootste dojo in Utrecht, en we zijn eigenlijk altijd open. We hebben een hechte groep waar veel vriendschappen zijn ontstaan. Deze maandaggroep drinkt vaak na de training nog even biertje in de kroeg om de hoek. Gezelligheid hoort er ook zeker bij. De prijzen voor studenten variëren van 25 tot 35 euro per maand, maar voor studenten van jouw portal wil ik wel een aanbieding doen.”

Meer weten? Kijk op www.aikidocentrumutrecht.nl.

In de hieronder volgende video-impressie zie je mensen trainen met een tanto, een houten mes. Dat is een manier om te leren bewegen: uit de lijn, afstand houden, controle....een 'echte' situatie tegen een mesaanval wordt hiermee niet gesuggereerd. Hoewel aikido effectief kan zijn tegen mesaanval, zal de praktijk er totaal anders uitzien dan hier getoond en beslist minder 'zachtzinnig' !!!